Ce aduce în plus un sistem performant de monitorizare a flotei auto prin GPS care permite integrarea de senzori?

În general, când vorbim despre un sistem de monitorizare a flotei auto prin GPS, ne gândim imediat la o hartă cu puncte în mișcare care indică poziția fiecărui vehicul. Însă, tehnologia modernă oferă mult mai mult decât aceasta.

Un sistem performant de localizare și gestionare a flotei auto prin GPS presupune urmărirea poziției unui vehicul pe hartă și colectarea datelor privind starea și funcționarea vehiculului. Dacă aplicația este suficient de peformantă încât să permită integrarea senzorilor corespunzători tipului de activitate desfășurat de companie, prin utilizarea informațiilor suplimentare obținute cu ajutorul acestora se deschide o perspectivă mult mai largă și complexă asupra modului în care mașinile sunt utilizate și întreținute.

Există o varietate de tipuri de senzori pe care o aplicație complexă, de tipul EVO GPS, îi poate integra. Dintre aceștia amintim senzorii pentru stări și senzorii pentru măsurarea variabilelor.

Senzorii pentru stări oferă date despre diferite acțiuni sau stări ale vehiculului. Următoarele exemple sunt sugestive:

    • Senzorii pentru funcționarea motoarelor auxiliare permit companiilor să știe dacă și când sunt utilizate anumite funcții auxiliare, precum sistemele de încălzire sau de climatizare. Interpretarea acestor date conduce la îmbunătățirea  gestionării eficiente a consumului de combustibil și a costurilor pentru flota auto.
    • Senzorii pentru basculare joacă un rol important în special în cazul vehiculelor de construcție sau camioanelor de gunoi. Detectarea momentului basculării este semnificativă pentru a monitoriza eficiența operațiunilor.
  • Senzorii utlizați pentru taximetre determină aflarea momentelor când taximetriștii sunt liberi sau ocupați. Această monitorizare ajută la gestionarea flotei și la identificarea oportunităților de îmbunătățire a eficienței.
  • Senzorii pentru sirene și lumini de urgență sunt necesari flotelor de vehicule de urgență. Monitorizarea lor este deosebit de importantă pentru un management responsabil a cărui exercitare presupune asigurarea că acestea sunt folosite numai în situații adecvate.
  • Senzorii pentru uși și centuri de siguranță ajută beneficiarii să afle dacă ușile sunt închise sau deschise și dacă pasagerii poartă centurile de siguranță legal și corect. Cu ajutorul lor pot fi prevenite multe dintre accidente.

Senzorii pentru măsurarea variabilelor sunt instrumente tehnologice avansate care oferă date concrete privind diferiți parametri ai vehiculului. Pentru a putea înțelege adevărata putere a datelor furnizate de astfel de senzori prin intermediul unei aplicații complexe de monitorizare prin GPS a flotelor auto, prezentăm în continuare trei dintre ei, de utilitatea cărora s-au convins deja multe companii:

  • Senzorii de nivel măsoară nivelul fluidelor, precum combustibilul, uleiul, sau lichidul de răcire, ajutând la programarea întreținerii și la prevenirea problemelor.
  • Senzorii care stabilesc sensul de rotație al betonierei sunt folosiți cu precădere în industria construcțiilor. Pentru responsabilul cu monitorizarea vehiculelor companiei, direcția de rotație a unei betoniere indică dacă amestecul este în proces de încărcare, mixare sau descărcare. Aflând aceste informații în timp real, managerul poate lua decizii importante, mai ales dacă face o corelare a datelor și cu alte informații furnizate de aplicație. De exemplu se poate identifica dacă descărcarea betonierei se face în afara perimetrelor de lucru setate in sistem.
  • Senzorii de temperatură ajută la monitorizarea temperaturii diferitelor componente ale vehiculului, cum ar fi motorul sau frânele. Astfel pot fi prevenite suprasolicitarea și daunele.

În concluzie, informațiile oferite de un sistem de localizare prin GPS a vehiculelor, pot fi mult mai cuprinzătoare, dacă, în funcție de activitate, se apelează la instalarea senzorilor necesari completării activității de care are nevoie managerul flotei auto pentru a lua cele mai bune decizii. Datele suplimentare obținute cu ajutorul senzorilor vor fi furnizate și prelucrate tot de sistemul de monitorizare prin GPS, dacă acesta are complexitatea necesară integrării lor.

În acest sens recomandăm folosirea EVO GPS – soluția completă de management, localizare și monitorizare prin GPS a flotelor auto, care dispune de o multitudine de instrumente auxiliare, printre care se numără și cele pentru includerea senzorilor aleși de compania deservită. Beneficiile sunt imediate, permițând practicarea unui management avansat și eficient al flotei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *