Locul sistemelor de monitorizare prin GPS a vehiculelor în agricultura modernă

În agricultura modernă, sistemele GPS de supraveghere și coordonare a flotelor auto au devenit esențiale pentru îmbunătățirea și optimizarea activităților agricole. Ele oferă producătorilor agricoli medii și mari capacitatea de a monitoriza echipamentele lor în mod constant, evaluând performanța vehiculelor și recunoscând zonele unde operațiunile pot fi îmbunătățite. 

Se știe că producătorii agricoli întâmpină dificultăți prin :

 • investiția prea mare de timp în sarcini administrative, 
 • capacitatea redusă de evaluare corectă a eficienței lucrărilor, 
 • necunoașterea în timp real a suprafeței agricole procesată săptămânal, 
 • lipsa datelor care pot ajuta la prevenirea deteriorării utilajelor. 

Tehnologia însă oferă soluții pentru depășirea lor. Un sistem GPS de management și monitorizare a flotei agricole poate fi cheia rezolvării acestor provocări, cu condiția ca sistemul GPS să fie ales corect, ținându-se cont de instrumentele de care dispune firma și de nevoile specifice ale acesteia.

De asemenea, în coordonarea flotelor agricole, sunt deosebit de importante :

 •  monitorizarea consumului de combustibil și 
 • organizarea utilajelor. 

Din cauza consumului mare de carburant al acestor tipuri de vehicule, există întotdeauna riscuri de furt sau utilizare greșită. Pentru combaterea acestor neajunsuri :

 • se pot găsi mijloace de analiză în timp real a datelor utilajelor și 
 • instalare a sondelor litrometrice, care ajută la limitarea consumului excesiv de combustibil. 

Fără o gestionare corespunzătoare a resurselor, ineficiențele pot afecta performanța companiei. Soluțiile actuale de monitorizare prin GPS a flotelor companiilor agricole, permit : 

 • setarea zonelor de lucru pentru utilaje, in care abaterile generează alerte pentru responsabilul de flotă.

Pentru a vedea mai concret cum poate o astfel de aplicație să contribuie la îmbunătățirea activității unei companii agricole, vom lua exemplul unei soluții cu experiență și vechime considerabilă în piață, adaptată multor industrii – soluția EVO GPS.

Cu EVO GPS eliminați lucrările nejustificate

EVO GPS pune la dispoziția utilizatorilor, pentru gestionarea mai eficientă a activităților agricole, posibilitatea de a importa în platformă parcelele înregistrate la APIA prin trasarea rapidă a hărții de urmărire

Managerul flotei agricole trebuie să cunoască în timp real situația din teren. El trebuie să se poată informa permanent dacă se efectuează lucrările pe parcele sau dacă utilajele sunt folosite numai în zonele stabilite. Pentru a urmări mai ușor activitatea flotei, managerul de flotă poate defini în aplicație zone de interes pentru echipamente, nerespectarea acestora de către șoferi declanșând un sistem de alertare a managerului prin email sau direct pe telefon.

Datorită cunoașterii foarte bune a situației utilajelor și a stadiului lucrărilor, managerul flotei va lua decizii rapide și va corecta eventualele abateri la timp, îmbunătățindu-și eficiența operațională.

Cu EVO GPS se poate reduce consumul de combustibil cu până la 25%

Orice companie își dorește reducerea chletuielilor cu combustibilul, mai ales când flota auto de care dispune este formată din utilaje – cum sunt cele agricole –  mari consumatoare de carburant.

EVO GPS permite monitorizarea consumului de combustibil în timp real și generarea de rapoarte detaliate despre modul în care acesta a fost utilizat. 

Variațiile de viteză influențează consumul, iar staționările prelungite cu motorul pornit cresc cheltuielile. Monitorizând staționările, unii clienți EVO GPS au redus consumul de combustibil cu până la 25%.

Cu EVO GPS creșteți productivitatea

Fiind un sistem performant, soluția EVO GPS pune la dispoziție o serie de instrumente pentru măsurarea parametrilor semnificativi companiei deservite. 

Un mare avantaj al utilizării acestei aplicații de management și localizare prin GPS îl reprezintă posibilitatea de a face o întreținere predictivă a flotei de utilaje agricole. 

Monitorizarea parametrilor vehiculelor, cum ar fi :

 • consumul de combustibil,
 • viteza de deplasare sau 
 • temperatura motoarelor, 

permit identificarea problemelor înainte de a deveni grave. În plus, cunoașterea constantă a stării vehiculelor prelungește durata lor de viață, reducând riscurile. 

Este foarte important să existe pentru fiecare vehicul agricol un calendar al datelor când trebuie :

 • făcute revizii, 
 • făcute inspecții tehnice și reparații sau
 • plătite taxe de drum și asigurări. 

Prin sistemul EVO GPS se creează ușor un astfel de calendar, responsabilii cu întreținerea flotei fiind alertați în legătură cu aceste date, fără a mai fi necesar să țină evidența lor scriptic.

Economisind timp cu mentenanța vehiculelor și prelungind durata de viață a lor, productivitatea crește, iar compania devine mai competitivă.

Un alt factor care influențează creșterea productivității este dat de estimarea corectă a timpului necesar unui angajat pentru a-și îndeplini sarcinile de lucru în mod optim

Monitorizând prin GPS activitățile desfășurate pe teren de utilajele agricole, se poate stabili mult mai precis durata necesară fiecărei activități. Chiar și momentele în care angajații ar trebui să aibă scurte pauze pentru a-și reveni la condiția optimă de lucru după un efort susținut, pot fi decise tot în acest mod. Respectarea salariaților, în toate aspectele ce țin de munca și comunicarea cu ei, se traduce în creșterea productivității lor și implicit a companiei.

Cu EVO GPS profitul devine mai mare, iar angajații mai responsabili

Odată cu stabilirea în aplicație a zonelor de interes pentru utilaje și alertarea managerului în caz de depășire a limitelor lor, nu se mai pot efectua activități nejustificate și deci nu mai sunt cheltuite resurse inutil, iar angajații devin mai responsabili știind că activitățile din teren sunt monitorizate.

După cum am văzut, prin instrumentele pe care sistemele complexe de monitorizare prin GPS le pun la dispoziție și problema risipei de carburant este eliminată

Pe lângă toate acestea, managerii flotelor agricole beneficiază de rapoarte diverse care pot fi generate oricând de sistemul EVO GPS și care oferă o imagine amănunțită a activităților companiei, sprijinind întreg procesul decizional în vederea eficientizării.

În condițiile alocării resurselor din ce în ce mai corect, fără pierderi inutile, și a eficientizării în timp real a întregii activități, compania își mărește profitul, deziderat urmărit de fiecare agent economic.

Concluzie

În concluzie, sistemele de management, localizare și monitorizare prin GPS sunt instrumente esențiale în agricultura modernă, oferind fermierilor mijlocii și mari o viziune clară și detaliată asupra operațiunilor lor, instrumente care le permit să opereze cu o eficiență și productivitate sporită.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *