Echipamentele și sistemele concepute pentru eficientizarea activităților din industria transporturilor s-au bazat foarte mult în trecut pe tehnologiile care foloseau rețelele 2G și 3G. O parte din transportatori încă utilizează aceste instrumente, deși finalul rețelelor 2G și 3G este aproape.
Există țări în care infrastructura de telecomunicații se adaptează rapid la tehnologiile noi, bazate pe rețele 4G și 5G. Acest lucru le permite operatorilor de telecomunicații să renunțe la utilizarea rețelelor 2G și 3G, dacă nu imediat, cel puțin în următorii ani, când se întrevăd schimbări majore cu consecințe considerabile la nivelul companiilor care nu reușesc să țină pasul cu aceste modificări.
Unde se închid rețelele 2G și 3G și din ce motiv?
Închiderea rețelelor 2G și 3G este un fenomen global, iar motivele sunt în mare măsură economice, tehnice și legate de dezvoltarea infrastructurii.
Eliberarea spectrului radio este esențială deoarece acesta reprezintă o resursă limitată. Transportarea mai multor date în același spectru pe unitatea de timp a devenit vitală. Tehnologiile mai noi, cum ar fi 4G și 5G, în comparație cu 2G și 3G, rezolvă această problemă.
Astfel a apărut necesitatea închiderii rețelelor mai vechi de către operatorii de telecomunicații, cu scopul de a realoca spectrul tehnologiilor moderne, 4G și 5G, prin folosirea cărora se mărește semnificativ canitatea de date transferată.
Menținerea și operarea simultană a rețelelor 2G, 3G, 4G și 5G poate fi costisitoare. Operatorii de telecomunicații sunt agenți economici care urmăresc maximizarea profitului. Menținerea rețelelor vechi de multe ori se dovedește a fi mai puțin profitabilă. Închizând rețelele vechi, operatorii pot economisi resurse.
Migrarea către tehnologii mai avansate deschide ușa pentru noi servicii și aplicații, care nu sunt posibile pe rețelele 2G și 3G. În general, țările foarte dezvoltate, au o capacitate de absorbție a inovației proporțională cu nivelul de trai. Aici, întreaga societate are deschiderea de a se adapta și de a asimila tehnologiile cele mai moderne intr-un interval de timp relativ scurt, ceea ce face ca trecerea integrală la tehnologiile 4G și 5G să nu mai poată fi amânată, cu riscul asumat ca, prin renunțarea la 2G și 3G, unele companii să înregistreze pierderi până când vor reuși să achiziționeze echipamentele care să le asigure buna funcționare în noile condiții.
Un alt aspect important la nivel global este eficiența energetică. Cu cât folosesc tehnologii mai noi, rețelele tind să fie concepute mai eficient din punct de vedere energetic, fapt agreat și încurajat de legislațiile statelor cu preocupări în acest sens.
Închiderea rețelelor 2G și 3G rămâne la latitudinea operatorilor de telecomunicații și are la bază motivele enumerate mai sus, neeexistând o legislație care să oblige în privința luării acestei măsuri la nivel european, ci doar recomandări. Totuși din ce în ce mai mulți operatori au închis sau planifică să închidă aceste rețele curând. Rețeaua 2G va fi păstrată pentru o perioadă mai lungă datorită rolului său în servicii M2M, dar nicio companie nu ar trebui să se bazeze pe acest lucru și ar fi bine să ia măsurile necesare înainte de a se trezi în fața faptului împlinit.
Cum resimt transportatorii închiderea rețelelor 2G și 3G
Multe sisteme și echipamente pentru domeniul transporturilor au fost construite pornind de la rețele 2G și 3G, ceea ce face ca închiderea lor să aibă un impact considerabil asupra acestei industrii. Transportatorii care folosesc încă tehnologii neadaptate la noile tipuri de rețea pot fi afectați în mai multe moduri. Vom trece în revistă doar câteva dintre ele, pentru a înțelege ce provocări vor întâmpina acei transportatori care întârzie adoptarea tehnologiilor construite pe noile tipuri de rețele:
- Dispozitivele de urmărire și telemetrie pot deveni nefuncționale
Mulți transportatori folosesc dispozitive de urmărire GPS și sisteme telemetrice care funcționează pe rețelele 2G și 3G. Aceste dispozitive sunt esențiale pentru monitorizarea flotei, gestionarea livrărilor și asigurarea securității vehiculelor și a mărfurilor.
Închiderea rețelelor ar necesita actualizarea dispozitivelor, în cazul în care producătorul a avut grijă el însuși să își adapteze produsele în concordanță cu cele mai noi tehnologii, sau chiar înlocuirea lor cu unele noi, achiziționate de la alți furnizori.
- Costurile de înlocuire sau actualizare ale dispozitivelor devin greu de susținut în viitor, dacă responsabilii cu planificarea bugetelor companiilor nu prevăd aceste cheltuieli încă de acum.
Dacă dispozitivele de urmărire sau telemetrice din dotare nu sunt compatibile cu tehnologiile 4G sau 5G, transportatorii vor trebui să investească în noile echipamente în următorii ani, într-un orizont scurt de timp, în funcție de schimbările de rețele anunțate de operatorii de telecomunicații în țările unde companiile își desfășoară activitatea.
Acest lucru ar putea reprezenta o cheltuială semnificativă pentru multe firme de transport, pe care să nu o poată susține, dacă management-ul amână până în ultimul moment trecerea la noi sisteme compatibile cu infrastructura de rețea viitoare.
- Este posibil să apară întreruperi în operare în momentul înlocuirii sau actualizării dispozitivelor.
Orice perioadă de tranziție necesară pentru înlocuirea sau actualizarea echipamentelor telemetrice și de urmărire prin GPS ar putea duce la întreruperi în capacitatea transportatorilor de a monitoriza și coordona flota lor. Dacă trecerea la noi tehnologii se face treptat și planificat, pierderile se pot diminua.
- Aspectele regulatorii stricte din unele țări, legate de monitorizarea și comunicarea în industria transportului, nu permit lipsa datelor referitoare la activitatea desfășurată de flota auto.
În multe jurisdicții există cerințe regulatorii privitoare la supravegherea și transmiterea de informații în domeniul transporturilor. Nici o firmă de transport responsabilă nu își permite încălcarea acestor regulamente.
Dacă datele furnizate de echipamentele neadaptate la rețelele 4G și 5G, instalate pe vehicule, nu mai sunt înregistrate corect din cauza dispariției infrastructurii vechi de rețea, transportatorii sunt direct răspunzători pentru aceste deficiențe, iar cosecințele constau în plata unor amenzi consistente sau chiar închiderea companiilor.
Pentru evitarea acestor situații, este posibil ca firmele de transport să fie forțate de circumstanțele din țările în care își desfășoară activitatea, să facă upgrade mai devreme la echipamente construite pe rețelele actuale.
Avantajele trecerii la rețelele 4G și 5G oferite transportatorilor
Pe lângă prevenirea provocărilor cu care se vor confrunta în viitor, odată cu dispariția infrastructurii pentru 2G și 3G, prin adoptarea de echipamente moderne concepute direct pe tehnologiile 4G și 5G, companiile de transport pot beneficia de numeroase avantaje suplimentare:
- Comunicarea se îmbunătățește cosiderabil, deoarece trecerea la rețelele 4G sau 5G presupune viteze de transmisie a datelor mai rapide, conexiuni mai stabile și o capacitate crescută de a gestiona date și informații complexe.
- Integrarea cu tehnologii moderne este de acum posibilă. Odată cu actualizarea la rețele mai noi a sistemelor din dotare, transportatorii pot beneficia și de integrarea cu soluții moderne de software și analiză, care pot îmbunătăți eficiența și productivitatea activităților flotei auto.
- Securitatea datelor crește. Rețelele noi tind să ofere protocoale de securitate mai robuste, ceea ce ar putea ajuta transportatorii să protejeze mai bine datele și informațiile sensibile.
În concluzie, trecerea la utilizarea rețelelor 4G și 5G oferă oportunități semnificative de îmbunătățire și optimizare a operațiunilor, în timp ce închiderea rețelelor 2G și 3G poate reprezenta o provocare pentru transportatori în termeni de costuri și logistică.
Transportatorii ar fi câștigați dacă ar începe să planifice în avans upgrade-ul sistemelor telemetrice si de monitorizare prin GPS, pentru a maximiza beneficiile tranziției și a minimiza deficiențele.